NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
STRATÉGIAI VÉDELMI KUTATÓINTÉZET

NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpont Nézőpontok 2011

Varga Gergely: Az ázsiai csúcstalálkozók és az amerikai–kínai stratégiai vetélkedés

„A politika jövőjét Ázsiában fogják eldönteni, nem Afganisztánban vagy Irakban, és az Egyesült Államok a történések középpontjában lesz” – fogalmazott Hillary Clinton amerikai külügyminiszter a Foreign Policy magazin novemberi számában. Barack Obama elnök novemberi csendes-óceáni körútja és részvétele a térség meghatározó csúcstalálkozóin alátámasztani látszanak az amerikai ambíciókat. A gazdasági-pénzügyi válsággal és belpolitikai állóháborúval küzdő Egyesült Államok számára ugyanakkor komoly diplomáciai kihívást jelent, hogy a Clinton által megfogalmazott ázsiai vezető szerepnek tartalmat adjon.

Teljes cikk: 2011/3.pdf

Molnár Ferenc: Segélyezés és fejlesztés Afganisztánban – a nemzetközi közösség esélyei

Az elmúlt évtizedek válságkezeléseinek – és különösen az afganisztáninak – talán legfontosabb tanulsága, hogy társadalmi-gazdasági fejlesztések nélkül elképzelhetetlen a katonai taktikai/műveleti eredmények tartós stratégiai sikerekké konvertálása, valamint, hogy a katonai műveleteket nem lehet időben elválasztani a válságkezelés többi dimenziójától. Nem állítjuk, hogy Afganisztán békés ország lesz 2014 után, de azt igen, hogy a komplex válságkezelés részeként a társadalmi-gazdasági fejlesztések egy kritikus tömegének elérése után a stabilitást fontosnak tartó erők erősebbek lehetnek, mint az azt ellenzők.

Teljes cikk: 2011/2.pdf

Varga Gergely: Amerika és a terrorizmus tíz év távlatából

2001. szeptember 11. a hidegháború utáni világ legsokkolóbb élménye volt az amerikai társadalom számára. Tíz év távlatából a végzetes nap emlékei ma is elevenen élnek az amerikaiak emlékezetében, ám az esemény, és az azt követő reakció megfelelő történelmi kontextusba helyezése, „értékelése” az idő múlásával egyre inkább lehetségessé válik. Nemcsak a történészek, hanem talán az amerikai társadalom széles tömegei számára is.

Teljes cikk: 2011/1.pdf