NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
STRATÉGIAI VÉDELMI KUTATÓINTÉZET

NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpont Nézőpontok 2012

Répási Krisztián: Az Európai Unió terrorfenyegetettsége a TE-SAT 2012 jelentés tükrében

A terrorizmus helyzetéről és tendenciáiról szóló európai uniós jelentés (EU Terrorism Situation and Trend Report ‒ TE-SAT) 2007-től minden évben részletes beszámolóval szolgál az Európai Unión belüli terrorizmus helyzetéről. A beszámolók azokra a terrortámadásokkal, terroristatevékenységgel kapcsolatos adatokra épülnek, amelyeket a tagállamok bocsátottak a kiadvány megjelentetéséért felelős Europol rendelkezésére. A TE-SAT a terrorszervezeteket és a terrorcselekményeket motiváció alapján sorolja be, aminek alapján öt kategóriát különböztet meg: vallási indíttatású, szeparatista, szélsőbaloldali, szélsőjobboldali és az úgynevezett single issue terrorizmust. Az alábbi írás a 2012-es jelentést ismerteti.

Teljes cikk: 2012/3.pdf

Tálas Péter- Csiki Tamás- Gazdik Gyula- Varga Gergely: Az örmény–azeri konfliktus geopolitikai háttere és Ramil Szafarov átadatásának külpolitikai jelentősége

Ramil Szafarov ügyével kapcsolatban számos külpolitikai, nemzetközi jogi és a moralitás kérdését feszegető értékelés jelent meg az elmúlt napokban. Elemzésünk ezektől eltérően arra a geopolitikai kontextusra kíván rávilágítani, amelybe Magyarország – sajnálatos módon – „belekeveredett”, s ami megmagyarázza, hogy miért váltott ki ennyire heves nemzetközi reakciót a Magyarországon – vélhetően – előzetesen egyszerűbbnek gondolt ügy. Egyúttal azt a kérdést is tisztázni kívánjuk, hogy Magyarország vonatkozásában milyen „helyi értékkel” kell kezelnünk a külpolitikai fiaskót, és milyen reális következményekkel érdemes számolni.

Teljes cikk: 2012/2.pdf

Tálas Péter – Csiki Tamás: Irak – mérleg a kivonulás után

2011. december 18-án lényegében az összes amerikai katona elhagyta Irak területét. Ezzel formálisan is befejeződött az iraki háború, amelynek mérlegét az Egyesült Államok szempontjából alighanem a drámai jelzővel lehet leginkább kifejezni. Az irakiak mérlege sem jobb, itt is az elszenvedett veszteségek esnek súlyosabban a latba.

Teljes cikk: 2012/1.pdf