NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
STRATÉGIAI VÉDELMI KUTATÓINTÉZET

Az energetikai függetlenség lehetőségei Magyarországon és Lengyelországban

A lengyelek nem vásárolnak többé földgázt a Gazpromtól, mert álláspontjuk szerint az európai jólét nem alapozható tovább az olcsó orosz nyersanyagokra. Magyarország azonban tengeri kijárat nélküli országként nehezebben tudja megváltoztatni energiamixét – derült ki a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Rektori Tanácsadó Irodájának Regionális Együttműködési Osztálya és a Wacław Felczak Alapítvány által szervezett kerekasztal-beszélgetésen, február 20-án.

Az NKE Ludovika Főépületében tartott lengyel–magyar eszmecserét Deák András, az NKE Eötvös József Kutatóközpont Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa vezette. Az eseményen elsőként az NKE regionális együttműködésért felelős rektori tanácsadója, volt nagykövet köszöntötte a megjelenteket, tolmácsolva az egyetem rektorának üdvözletét. A rendezvény vendégéről, Piotr Naimskiról Gyurcsík Iván elmondta, hogy korábban a Szejm magyar–lengyel parlamenti baráti tagozatának elnökeként segítette a kétoldalú kapcsolatokat. „Az elmúlt ezerszáz évben zökkenőmentes volt a lengyel–magyar barátság, de most azt halljuk, hogy e kapcsolat a mélypontjára jutott” – kezdte köszöntőjét Biernacki Karol, a Wacław Felczak Alapítvány elnöke. Mint mondta, szervezetüknek ugyanakkor öt esztendőre visszatekintő küldetése a lengyel világ népszerűsítése Magyarországon. Úgy fogalmazott: a mostani eszmecsere is azért jött létre, hogy a meghívott szakértők segítsenek eloszlatni a tévhiteket, amelyek rongálhatják az évszázados barátságot.

Piotr Naimski szerint a mostani energiaválság összemérhető az 1973. október 17-én kezdődött olajválsággal, ami jelentősen átértékeltette a fejlett világ üzemanyag-ellátásához való viszonyát. A korábbi lengyel gazdasági miniszterhelyettes hozzátette, a függőségek megszüntetése tartós lesz, hiszen az európai jólétet immár nem alapozhatjuk az olcsó orosz nyersanyagokra. Míg korábban az energiaellátás kérdését Európa nyugati része igyekezett elválasztani a geopolitikai kérdésektől, a háború idején ez az álláspont már tarthatatlan. A politika így nem akadályozza többé azokat a beruházásokat, amelyek a függőségek megszüntetését célozzák. Mára Lengyelország teljesen kiszabadult a Gazprom diktálta import monopolhelyzetből, immár saját maga dönthet a nyersanyagok beszerzéséről.

Szöveg: Sarnyai Tibor

Fotó: Szilágyi Dénes