NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
STRATÉGIAI VÉDELMI KUTATÓINTÉZET

Az NKE EJKK SVKI az Európai Stratégiai Kutatóintézetek Hálózatának alapító tagja

Az NKE EJKK SVKI az Európai Stratégiai Kutatóintézetek Hálózatának alapító tagja

2021. szeptember végén a Stratégiai Védelmi Kutatóintézet képviselői részt vettek az Európai Stratégiai Kutatóintézetek Hálózatának (Network of European Strategic Studies Institutions – NESSI) alapításában. A hálózat megalakításának kezdeményezője a francia L’Institut de recherche stratégique de l'École militaire (IRSEM) volt. A NESSI fő célja a hosszabb távon a közös európai stratégiai kultúrához elvezető párbeszéd és az ezt szolgáló együttműködés kialakítása az európai biztonságpolitikai, stratégiai kutatóintézetek és intézmények között.

A hálózat évente egy tagok között rotációs alapon szervezett személyes találkozóra, illetve gyakori online információcserére alapozva fog működni. Tagjai tervezik kutatók cseréjének megvalósítását is, aminek pénzügyi részleteit a további együttműködés során dolgozzák ki. A NESSI-hez külön költségvetési keret nem tartozik, hanem a résztvevők saját intézményi forrásaikból finanszírozzák a találkozók logisztikai hátterét, míg a helyszín biztosítása és a helyi ellátás az aktuális találkozó szervezőjének feladata lesz. A hálózat vezetését egyéves időtartamra rotációs alapon látják el a résztvevő országok intézményei, az elnökségre való jelentkezés önkéntes. A 2022-es évre Portugália jelentkezett elnöknek, így a következő NESSI megbeszélésre várhatóan 2022 tavaszán, Lisszabonban, az Instituto da Defesa Nacional (IDN) szervezésében kerül sor.

A NESSI megbeszélésen túl az SVKI két fős delegációja további szakmai találkozókat is lebonyolított. Tálas Péter és Rácz András látogatást tett az Európai Unió Biztonsági Tanulmányok Intézetében (EU Institute for Security Studies – EU ISS), a francia Nemzetközi Kapcsolatok Intézetében (Institut francais de relations internationales – IFRI), valamint a Sciences Po egyetemen működő politikatudományi intézetben (CERI). Elsősorban az Oroszországgal kapcsolatos biztonságpolitikai témákról folytattak konzultációkat, de találkoztak és eszmecserét folytattak Marck Heckerrel, a IFRI terrorizmus-szakértőjével, a Politique étrangère folyóirat főszerkesztőjével is.

 

Szöveg: Dr. Tálas Péter

Fotó: NESSI