NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
STRATÉGIAI VÉDELMI KUTATÓINTÉZET

Bemutatták a magyar biztonságpercepció kutatási projekt eredményeit

 

2020. március 4-én került sor “A magyar biztonságpercepció” kutatási projekt eredményeinek bemutatására a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. A kutatási projekt eredményeit Dr. Tálas Péter a Stratégiai Védelmi Kutatóintézet vezetője és Etl Alex, az Intézet munkatársa ismertette. A 2019 őszi kutatás keretében két elemzés született, amelyek az SVKI gondozásában jelentek meg angol nyelven, magyar nyelven pedig a Nemzet és Biztonság - Biztonságpolitikai Szemle c. folyóirat 2020/2-es számában lesznek majd olvashatók. 

Az első elemzés arra keresi a választ, hogy hogyan percepcionálja a magyar társadalom a biztonság- és védelempolitikával, illetve a haderővel kapcsolatos kulcskérdéseket napjainkban, emellett pedig arra is kísérletet tesz, hogy kontextusba helyezze a társadalmi biztonságpercepció alakulását azoknak a szakembereknek a percepciójával, akik aktívan részt vesznek a magyar biztonság- és védelempolitika formálásában a Honvédelmi Minisztériumban. Az elemzés ide kattintva érhető el.

A második tanulmány a a magyar társadalom biztonságpercepciójának átalakulását mutatja be 1999 és 2019 között három azonos kérdésekkel elvégzett reprezentatív közvéleménykutatás (1999, 2008, 2019) alapján. A kutatás négy fő területre fókuszált: a biztonság fogalma, a biztonság egyes dimenzióinak fontossága és a társadalom szubjektív biztonságérzete e területeken, a biztonság- és védelempolitikai döntésekért vállalt felelősség társadalmi megítélése, illetve a társadalom biztonsággal kapcsolatos értékpreferenciái. E tanulmány ide kattintva olvasható.  

Fotók: Kemény János


Címkék: SVKI 2020