NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
STRATÉGIAI VÉDELMI KUTATÓINTÉZET

Megkezdődött a 20. Euroatlanti Nyári Egyetem

Európa közvetlen biztonsági környezetének biztonságpolitikai folyamataival, a NATO-t érő kihívásokkal és benne Magyarország szerepével, valamint az Egyesült Államok, Európa, Oroszország és Kína stratégiai helyzetét érintő kérdésekkel is megismerkedhetnek a 20. Euroatlanti Nyári Egyetem résztvevői Szolnokon. A rendezvényt az MH. Vitéz Szurmay Sándor Helyőrség Dandár és az NKE Eötvös József Kutatóközpont Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének közreműködésében szervezték meg.

„A civil társadalom irányában a nyitottság egyre nagyobb szerepet kap, mert a Magyar Honvédség a magyar társadalomért létezik” – ezekkel a szavakkal nyitotta meg az Euroatlanti Nyári Egyetemet Koller József dandártábornok, az MH 86. Szolnok Helikopterbázis és a szolnoki helyőrség parancsnoka. Az NKE címzetes egyetemi docense arról is beszélt, hogy Szolnoknak mindig fontos volt a rendezvény, nem véletlen, hogy 20. alkalommal rendezik meg. A parancsnok szerint arra is nagy figyelmet fordítanak, hogy a nyári egyetem hallgatói és a civil társadalom tudjon róla, hogy milyen fejlesztések folynak a Szolnokon lévő katonai alakulatoknál a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében. Rédei Róbert alezredes, a nyári egyetemnek ismét otthont adó MH. Béketámogató Kiképzőközpont parancsnoka rámutatott: az öt napos képzés „nagyon jó lehetőség arra, hogy a hallgatók megismerjék egyrészről a rendvédelmi szervezetek, a fegyveres testületekben szolgálók, másrészről a közigazgatásban dolgozó civilek gondolkodásmódját, ezzel is erősítve a hivatásrendek közötti kapcsolatokat.” 

Tálas Péter, az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóintézet és a nyári egyetem vezetője kiemelte: a rendezvény két éve vált „nagykorúvá”, idén pedig az volt a szervezők célja, hogy a megszokott minőségi képzés mellett megújítsák a programot. „Ez nemcsak a résztvevők körének megfiatalítását és a szervezők fiatal generációjának integrációját jelenti, hanem azt is, hogy új elemeket is beépítettünk a programba” – fogalmazott Tálas Péter. Az esemény egy átfogó csapatverseny köré épül, ahol a 16-18 fős csapatok öt sportprogramban és ugyanennyi kreatív-szakmai „versenyszámban” mérik össze tudásukat, ügyességüket, kreativitásukat. Az Oktatási Hivatal által is akkreditált nyári egyetemen 70 honvédelmi és rendvédelmi dolgozó, egyetemista, az államigazgatás különböző területeinek képviselői, illetve a KatonaSuli programban részt vevő, vagy a Magyar Honvédség társadalmi kapcsolatait fejlesztő szakember vesz részt idén. Tucatnyi előadás, szeminárium, panelbeszélgetések, ezen felül az MH. 86. Szolnok Helikopterbázison tett látogatás és az MH. 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár bemutatója teszi színessé a programot, amit könnyebb műfajokban filmklub, és „Biztoságpolitikai dühöngő” egészít ki.

Szöveg: Csiki Varga Tamás, Tasi Tibor

Fotó: SVKI