NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
STRATÉGIAI VÉDELMI KUTATÓINTÉZET

Védelmi reformok 10 évvel a gazdasági válság után

Central European Military Balance, 2008-2018 címmel rendezett szakértői szemináriumot az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpontja 2018. március 21-én, melynek során tizenhárom kelet-közép-európai és délkelet-európai ország védelmi reformjainak eredményeit tekintették át a térség biztonságpolitikai szakértői. A KÖFOP-2.1.2-VEKOP-15-2016-00001 „A jó kormányzást megalapozó közszolgálat fejlesztés” projekt keretében megvalósuló rendezvény arra a kérdésre keresett válaszokat, hogy a térség államai hogyan kezelték a 2008-as gazdasági válság, majd a 2014-es orosz-ukrán háború hatásait haderőik szempontjából: mely katonai képességeket veszítettek el, melyeket fejlesztettek, és milyen haderő-modernizációs tervekkel rendelkeznek a következő évekre vonatkozóan.

„A 2013 óta évente átlagosan kétszer megrendezett Central European Perspectives workshop-sorozattal az a célunk, hogy Közép-Európa legjobb kül- és biztonságpolitikai szakértőit szólaltassuk meg Budapesten, véleményüket, a nemzeti álláspontokat pedig komparatív szemlélettel értékelhessük. Ilyenkor alapvetően a hasonlóságokat, az együttműködési lehetőségeket keressük – olykor azonban meglepő különbségekre is fény derül, legyen szó fenyegetettségpercepcióról, a biztonságról folytatott politikai és társadalmi diskurzusról, vagy maguknak a nemzeti fegyveres erőknek a működési jellemzőiről. Ezek a találkozók, amelyek az NKE és az SVKK nemzetközi beágyazottságát is nagymértékben megnövelték az elmúlt években, a magyar védelmi szférát segítik abban, hogy jobban megismerjék és megértsék szövetségeseinket, szomszédjainkat. Az így szerzett tudás a Honvédelmi Minisztérium, a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint a Miniszterelnökség számára készülő SVKK háttéranyagokban és elemzésekben is megjelenik” – foglalta össze a Central European Perspectives szakértői workshopok jelentőségét Dr. Tálas Péter, a Stratégiai Védelmi Kutatóközpont igazgatója.

A rendezvényen Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Ukrajna, Románia, Magyarország és a Nyugat-Balkán államainak védelempolitikai trendjeit értékelték a meghívott szakértők. Az előadások és panelbeszélgetések során a 2008-as gazdasági válság által okozott forrásszűkösség fegyveres erőkre gyakorolt hatásait, az ezeket ellensúlyozni kívánó nemzeti szakpolitikai válaszokat, a védelmi kiadások regionális trendjeit, valamint a nemzeti haderőfejlesztési programok prioritásait járták körül a résztvevők, valamint kitértek a NATO következő, 2018. július 11-12-i csúcstalálkozójával kapcsolatos várakozásokra is.

„Az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpontja 2018 őszéig folytatja Kormányzati döntéshozatalt elősegítő stratégiai kutatások a magyar kül- és biztonságpolitika meghatározó területein címmel egy Ludovika Kiemelt Kutatóműhely keretében megvalósított kutatási projektjét, aminek keretében a közép-európai szakértői kapcsolatrendszert következetesen fejlesztjük, így immár kilencedik alkalommal került sor a véleménycserére Budapesten” – zárta értékelését Dr. Tálas Péter.

 

Szöveg: Csiki Varga Tamás

Fotó: Szilágyi Dénes