NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
STRATÉGIAI VÉDELMI KUTATÓINTÉZET

A Balkán az EU-integráció útján

„Balkans on the road of EU integration: Is the EU still the center of gravity?” (A Balkán az EU-integráció útján: még mindig az EU a meghatározó viszonyítási pont?) címmel rendezett nemzetközi konferenciát 2018. március 13-án az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpontja az egyetem Orczy úti kollégiumi épületében.

A Balkán államai közül egyesek már sikeresen csatlakoztak az Európai Unióhoz, a többiek közül pedig jó néhányan megkezdték a csatlakozási tárgyalásokat. Az utóbbi időben azonban ez a folyamat kezd kifáradni, miközben meghatározó külső szereplők, például Oroszország, pozíciókat szereznek a térségben. A bővítési fáradtság nem csak az EU, hanem a balkáni államok esetében is megfigyelhető. Mindezek fényében felvetődik a kérdés, vajon az EU még mindig, és ha igen, hogyan szolgál viszonyítási pontként ezen államok számára? A konferencia célja az volt, hogy feltárja a jelenség mögött húzódó politikai folyamatokat és megvitassa a tagjelölt államok csatlakozási tárgyalásainak jelenlegi helyzetét. A térségben zajló folyamatok vizsgálata a magyar külpolitika számára is meghatározó jelentőséggel bír.

A konferencia első paneljében a meghívott előadók az EU-csatlakozási folyamat jelenlegi helyzetét értékelték az egyes tagállamok nézőpontjából. Dr. Enes Bayraklı (SETA) Törökország, Dr. Jovana Marović (Politikon Network) Montenegró, Boban Stojanović (University of Belgrade) Szerbia, Dr. Ilir Kalemaj (University of New York Tirana) Albánia, Agim Selami (ZIP Institute) pedig Macedónia esetében mutatott rá a csatlakozás előtt álló legnagyobb kihívásokra, illetve vázolta fel a közeljövő várható forgatókönyveit.

A második panel Dr. Dejan Vuk Stanković (University of Belgrade), Dr. Ešref Kenan Rašidagić (University of Sarajevo) és Dr. Muzaffer Şenel (Şehir University) részvételével az EU transzformatív hatalmának korlátait vizsgálta a Balkánon. Az előadók elsősorban arra a kérdésre keresték a választ, hogy a Balkán fölötti befolyásért folytatott küzdelemben hogyan alakult és alakul az egyes külső szereplők, közülük is mindenekelőtt az EU, az Egyesült Államok, Oroszország, illetve Törökország, Irán és az Öböl-államok pozíciója.

A harmadik panelben Hana Semanić (Center for European Neighborhood Studies), Orosz Anna (Külügyi és Külgazdasági Intézet), Lőrinczné Dr. Bencze Edit (Kodolányi János Főiskola) és Vajda Péter (Energy Community) azt a gondolatkört járta körül, hogy vajon elveszítette-e az EU az érdeklődését a Balkán iránt? A szakértők értékelték az Európai Bizottság februárban nyilvánosságra hozott új nyugat-balkáni stratégiáját és az eddigi bővítési tapasztalatokat, valamint az együttműködés különböző területeit.

A rendezvény a KÖFOP-2.1.2-VEKOP-15-2016-00001 „A jó kormányzást megalapozó közszolgálat fejlesztés” című projekt keretében valósult meg.

 

Szöveg: SVKK

Fotó: Szilágyi Dénes


Címkék: SVKK konferencia 2018