NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
STRATÉGIAI VÉDELMI KUTATÓINTÉZET

Véget ért a XVIII. Euroatlanti Nyári Egyetem

„A civil-katonai együttműködés tovább csiszolása és a hivatásrendi együttműködés jellemezte a ma véget érő XVIII. Euroatlanti Nyári Egyetemet, amelyen a Magyar Honvédség tisztjei, tisztjelöltjei, számos minisztérium munkatársai, önkormányzati és közigazgatási dolgozók, rendőrök, egyetemi hallgatók, valamint a Katonasuli program tanárai és diákjai vettek részt – összegezte az elmúlt hét tapasztalatait Dr. Tálas Péter, a nyári egyetem vezetője. 20 előadás, 5 panelbeszélgetés és 4 szeminárium, sportprogramok, „Harcosok filmklubja”, „Biztonságpolitikai dühöngő” és az egész héten át zajló csapatverseny tette tartalmassá és színessé a 80 résztvevő számára a programot.”

Az ünnepélyes záró ebéden, egyúttal az Emberi Erőforrások Minisztériuma által is akkreditált képzés diplomaosztóján részt vett Takács Attila dandártábornok, az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság parancsnoka, Drót László ezredes, az MH Béketámogató Kiképzőközpont parancsnoka, Dr. Koller József ezredes, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis bázisparancsnoka, Sándor Tamás ezredes, az MH vitéz Bertalan Árpád 2. Különleges Rendeltetésű Ezred parancsnoka, Mudra József ezredes, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár dandárparancsnok-helyettese, Dr. Tálas Péter, az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpont igazgatója, Prof. Dr. Szenes Zoltán, ny. vezérezredes, az NKE NETK Nemzetközi Biztonsági Tanulmányok Tanszék oktatója.

A szolnoki helyőrségek mind logisztikai, mind szakmai támogatásukkal segítették a rendezvényt, amely a Magyar Honvédség és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem együttműködésében, az Európai Unió anyagi támogatásával valósulhatott meg a KÖFOP-2.1.2.-VEKOP-15-2016-00001 „A jó kormányzást megalapozó közszolgálat-fejlesztés” c. projekt, ezen belül az NKE SVKK „Kormányzati döntéshozatalt elősegítő stratégiai kutatások a magyar kül- és biztonságpolitika meghatározó területein” c. pályázata keretében.

Az ötnapos program során a nyári egyetem szervezői minden napon más-más témát helyeztek az előadások és gyakorlati foglalkozások középpontjába. Ennek eredményeként a hétfői nap a poszt-truth korszak jellemzőire, a hibrid háború sikeres megvívásának feltételeire és napjaink kiberbiztonsági fenyegetéseire; a keddi program a nyugati, míg a szerdai program a keleti stratégiai irány kihívásaira, konfliktusaira fókuszált. A résztvevők előadásokat és panelbeszélgetéseket hallhattak az európai politikai populizmus hátteréről, az Egyesült Államok külpolitikájának átalakulásáról, Európa – és az Európai Unió – jövőjéről, az európai védelempolitika kilátásairól; Oroszországról, Ukrajnáról, Törökországról, az Iszlám Államról; valamint az Európát érintő migrációs folyamatokról és a modern kori terrorizmus jellemzőiről. A pénteki zárónapon az előadók a változó biztonsági környezet kihívásaira adott magyar válaszokat, a magyar NATO-szerepvállalást, illetve a Magyar Honvédség társadalmi kapcsolatainak fejlesztési lehetőségeit értékelték.

A nyári egyetem zárásakor Dr. Tálas Péter hangsúlyozta, hogy reméli: az együtt töltött egy hét szakmai programjai nyomán mindenki olyan ismeretekkel gazdagodott, amelyeket mindenki a saját munkahelyén, közvetlen környezetében is hasznosítani tud. A nyári egyetem vezetője végül köszönetet mondott mindazoknak, akik részt vettek a program szervezésében és lebonyolításában. A MH Béketámogató Kiképző Központ teljes állományának, hogy immár ötödik alkalommal is befogadták a nyári egyetemet és az elmúlt napokban igyekeztek minden sajátos, a katonai élet mindennapjaiba nem feltétlenül illeszkedő igényünket kielégíteni. A MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Protokoll, Rekreációs és Kulturális Igazgatóság Kulturális Alosztálya munkatársainak, hogy több hónapnyi szervező és előkésztő munkával lehetővé tették, hogy idén is létrejöjjön ez a minden tekintetben színvonalas rendezvény. Tálas Péter köszönetét fejezte ki a Nemzeti Közszolgálati Egyetem munkatársainak, valamint azoknak a fiataloknak is, akik a háttérben végig a programok zökkenőmentes lebonyolításán, valamint a rendezvény promócióján dolgoztak.

Fotó: Sebők Tünde